blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG ghandi
ČLÁNKY
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Gaaboraaa!
Ghandi



Móda vs. hudba
pridal Ghandi 13.7. 2008 o 13:06



 

 

Móda vs. hudba

Batika, kožené nohavice, adidasky, afro, cvočky, zvoňáče, minisukne, zicherky, flanelky, martensky... Hudobní fanúšikovia toho za posledných 50 rokov na seba ponavliekali kvantum. Ak si niekto myslí, že móda patrí len do ženských časopisov, tak sa mýli. Nech žije neuveriteľný a bláznivo-materialistický svet hudby.

Nechcem tu rozoberať módnu históriu ako ucelené obdobie. Prinášam vám celkom nesystematicky niekoľko zaujímavých momentov hudobnej histórie v súvislosti s ich charakteristickými módnymi trendmi. Prečo sa niektoré kapely a ich fanúšikovia začali pre nich typicky obliekať? Aká je história rôznych modelov a módnych vychytávok? Vie niekto prečo sú obľúbene práve martensky? Kde sa vzal piercing? Prečo Nirvana nosila flanelky? A prečo hiphoperi radi ukazujú svoje trenky?

 

1.Vlasáči

 

„Ak máš dlhý vlas, nechoď medzi nás!“ alebo „Dlhé vlasy, krátky rozum“. Tieto a podobné heslá už dnes našťastie neplatia, ale pred takými 40. rokmi to bolo o niečom inom. Z dnešného pohľadu je to samozrejme absurdné, ale prvý, kto prelomil tabu dlhých vlasov , boli samozrejme Beatles v polovici 60. rokov. Vtedy mali účesy len mierne odrastené a aj John Lennon mal k vlasáčovi ešte ďaleko. Rodičia vtedajšej mládeže, ktorá beatlesácky účes húfne preberala, sa však búrili. Napríklad elegán Frank Sinatra na otázku, čo si myslí o Beatles, odpovedal: „No, v prvom rade by sa mali ostrihať.“ A pritom páni s dlhými vlasmi nie sú v histórii ničím novým....

Príklady: Beatles, Eddie Vedera za mlada a milióny ďalších

 

 

2. Make love, not war

 

Málokto vie, že slávny mierový znak vznikol v roku 1958 na objednávku. Vytvoril ho britský designer Berald Holtom pre organizáciu Compaign for Nuclear Disarment a na verejnosti sa po prvý krát objavil počas protivojnovej veľkonočnej demonštrácie v tom istom roku. Znak je zložený z na seba položených písmen N (nuclear) a D (disarment) vo vlajkovej abecede, ohraničených kruhom, ktorý vyjadruje Zem. Symbol nebol nikdy chránený copyrightom , teda ako mierové logo je teda voľne použiteľné.

Príklady: hippies, De La Soul a mnoho ďalších peacemakerov

 

 

3. Slnko v duši a batika

 

Batikovanie vzniklo už asi pred 2000 rokmi na ostrovoch Jáva a Bali a potom sa stalo populárnym v Indii a na Strednom Východe. K zvyšku sveta sa táto technológia dostala zhruba v 17. storočí. Batikovanie si obľúbilo mnoho ľudových umelcov, lebo tento spôsob skrášľovania látok nie je náročný na domácu prípravu. Vďaka tomu sa batikované oblečenie stalo tak obľúbenym v ére hippies. Podobne ako batika, aj korálky a sandále (tzv. kristusky) sú jedny z najväčších symbolov hippie módy. No pravého hippie nepoznáte podľa zovňajšku, ale podľa stavu jeho mysle...

Príklady: Janis Joplin, Jimmi Hendrix, Grateful Dead, The Black Crowes...

 

 

4. Galaxy

 

Vesmírny štýl je v kurze už od 60. rokov. Pionierom je návrhár Andre Courreges, ktorý v roku 1964 predstavil prelomovú kolekciu Moon Girl. Definitívnu obľubu však spôsobil v roku 1968 kultový sci-fi film Barbarella (Jane Fonda v hlavnej úlohe). Na hudobnom poli bol priekopníkom samozrejme David Bowie. Už od začiatku kariéry sa štylizoval do úlohy androida, čo v roku 1972 vyústilo v jeho premenu v Ziggyho Stardusta. A pre koho bol Bowie príliš avantgardný, toho o pár rokov zlomila švédska ABBA...

Príklady: David Bowie, ABBA, Michael Jackson, celá rave generácia alebo Daft Punk...

 

 

5.Big heads

 

Kedy samotné afro vzniklo sa nedá presne určiť, lebo ide vlastne o „prirodzený účes“ černochov – ak sa černoch nestrihá, narastie mu afro. Ide o legendárny účes, ktorý si získal popularitu v 60. rokoch a to hlavne svojím sociálnym podtextom. Afroameričania sa vtedy konečne stali plnohodnotnou súčasťou spoločnosti a afro bolo symbolom ich hrdého hlásenia sa ku svojím koreňom. Snáď vôbec prvou slávnou ženou s afrom bola legendárna aktivistka a spisovateľka Angela Davis. Postupne však politicko-sociálny aspekt afra ustúpil a afro vyrástlo na hlavách mnohých umelcov i obyčajných ľudí. Najväčších úspechov však táto móda dosiahla na konci 70. rokov príchodom diska a funku.

Príklady: Jimmi Hendrix, Roberta Flack, Michael Jackson za mlada, Jackson Five a Earth, Wind and Fire...

 

 

6.Zvoňáče

 

Začali sa objavovať už v stredoveku. Prvé klasické zvonové nohavice sa datujú asi do roku 1813, kedy sa stali pevnou súčasťou výbavy amerických námorníkov (viď. Pepek Námorník). Bolo to z čisto praktických dôvodov. Dali sa ľahko vyhrnúť, keď musel námorník do vody. Na verejnosť prenikli v podobe chlapčenských námorníckych oblekov, ktoré sa stali hitom vo viktoriánskom Anglicku. Vrcholom módy sa zvoňáče stali v ére hippies. V trochu luxusnejšej podobe (lesklé syntetické materiály) boli pevnou súčasťou odevu zlatej disko mládeže o dekádu neskôr. Na to nadviazal koncom 80. rokov rave, ktorý vrátil zvoňáče späť do kurzu.

Príklady: hippies, indies, Eric Clapton, Gregory Finn...

 

 

7.Krivák

 

Je to klasická kožená bunda, ktorá pôvodne slúžila len ako oblek motorkárov, no čoskoro si ju vzali za svoju rockeri. Krivák je model so zipsom nakrivo. Nie je však výsadou len drsných chlapov s gitarami. Aj kovboji, či countrymani ho obľubujú (samozrejme v úprave so strapcami).

Príklady: rockeri, motorkári, Dave Gahan, priaznivci country...

 

 

8. Adidasky

 

Prvé tenisky prinieska na trh firma US Rubber v roku 1917 pod názvom Keds. Ďalšími osobnosťami teniskového vývoja sú atlét Phil Knight a jeho tréner Bill Bowerman, ktorí v roku 1964 založili spoločnosť Nike. Najväčším konkurentom Nike medzi hudobnými fanúšikmi je snáď ešte kultovejší Adidas. Otcom spoločnosti je Adolf Adi Dassler, ktorý svoje prvé atletické topánky vyrobil v roku 1920 doma v práčovni. V o štyri roky neskôr zakladá s bratom Rudolfom firmu Dassler Brothers Ohg. V roku 1948 sa ich cesty však rozišli, kedy Rudolf zakladá Pumu a Adi logicky Adidas. Adidasky preslávili aj napr. Run DMC svojím hitom „My Adidas“ z roku 1984. Keď už sme pri teniskách je nutné spomenúť aj značku Converse, ktorú založil Marquis M. Converse v roku 1908. Najkultovejšie sú jeho modely s hviezdičkou (tzv. allstars), ktoré boli charakteristické pre grunge alebo generáciu britských indies.

Príklady: Run DMC, Korn, Jamiroquai, Happy Mondays, drvivá väčšina zástupcov hiphopu, tanečnej scény a moderného popu a rocku.

 

 

9. Martensky

 

Ale len naozajstní drsňáci chodili v martenskách – teda topánkach značky Dr. Martens. História tejto značky siaha do roku 1945, kedy si nemecký lekár Klaus Martens zlomil nohu na lyžovačke v Alpách. Príčinou bola nekvalitná obuv. Dal sa dokopy so svojím priateľom Dr. Herbertom Funckem a vymysleli pevné topánky so vzdušnou podrážkou. Vďaka dobrej cene (vtedy) si ich obľúbili robotníci a neskôr i teenagerské subkultúry ranných skinheads alebo punks v 70. rokoch. Renesanciu táto značka prekonala s príchodom vlny grunge. Martensky dlho vydržia, človek sa v nich cíti drsne. A punks a skinheads sa zapáčili aj preto, že sú dostatočne odolné na pouličné boje, ale na rozdiel od kanád zase dosť ľahké na to, aby sa dalo v nich v prípade núdze úspešne utekať.

Príklady: Sex Pistols, The Clash, Morrissey...

 

 

10.DIY

 

Zatvárací špendlík je jedným zo symbolov punkovej módy, ktorá drzo obrátila naruby celú pop kultúru konca 70. rokov. Tak ako v samotnom punku, i v spôsobe obliekania bol prvoradý vzdor voči „obmedzenej spoločnosti“. Podľa hesla „Do it yourself!“ si punkáči svoje oblečenie väčšinou vyrábali podomácky, využívajúc všetko, čo im prišlo pod ruky. Čím to bolo divnejšie, tým lepšie. A tak došlo aj na zicherky, za propagáciu ktorých môžu samotní Sex Pistols. Traduje sa, že ako prvý použil zavárací špendlík, ako módny doplnok priamo spevák Johnny Rotten. Jeho dôvod bol však čisto praktický – rozpadla sa mu bunda a on ju potreboval dajako udržať pohromade.

Príklady: Sex Pistols a všetci skutoční punkáči

 

 

11. Mullets

 

Je to pomenovanie pre pravdepodobne najstrašnejší účes v dejinách. Najjednoduchšie by sa dal popísať anglickou hláškou „Bussiness in front, party in the back“ – vpredu sú vlasy krátke, vzadu dlhé. Aj keď náznaky tejto šialenosti môžeme nájsť už v dávnej minulosti (staroveký Egypt a Rím), počiatok tohto módneho výstrelku sa datuje do 50. rokov, kedy holič Earl Guntar z Alabamy zaradil tento účes do svojej stálej ponuky. Neskôr sa mullet rozšíril hlavne medzi malomeštiakmi z juhu USA a možno aj preto je táto vlasová úprava (právom) získala „sedlácky prívlastok“. Z toho dôvodu sú tzv. Mullets obvyklým terčom posmechu (napr. www.mulletjunky.com ). No nič to nemení na skutočnosti, že v 80s. postihol planétu „Mullet boom“. Nosili ho slávni športovci, herci, hudobníci...

Príklady: Mel Gibson, Buffalo Bill, Michael Bolton, Garth Brooks a vačšina countrymanov

 

 

12.Dreadzone

 

Táto milovaná i nenávidená úprava vlasov prišla z Afriky od domorodcov, ktorým dredy vznikali samovoľne, vďaka ich životným podmienkam. Neskôr si ich však začali cielene vytvárať a skrášľovať pomocou bahna. Zmienky o dredoch poukazujú však aj na starovekú Indiu. Nosili ich pravdepodobne aj Kelti, ktorých Caesar popisuje, ako „mužov s hadmi namiesto vlasov“. Do sveta sa dredy dostali hlavne vďaka „importu“ otrokov z Afriky a vďaka usadeniu sa afroamerickej komunity na karibských ostrovoch. Práve na Jamajke vzniklo v 30. rokoch minulého storočia Rastafariánske hnutie, s ktorým sú dreadlocky v novodobej histórii spájané predovšetkým. Medzi široké masy sa dredy dostali ako inak, v ére hippies. Samotná technika pletenia dreadlocks však zostala po storočia nezmenená.

Príklady: Bob Marley a všetci rastamani, mladý Lenny Krawitz, Wycleff Jean...

 

 

13. Mohawk

 

História číra nadväzuje na niektoré kmene amerických indiánov (Irokézovia...), pre ktorých bol tradičným účesom. Od nich to prebrali opäť punkáči , pôvodne ako protest a pripomienku toho, ako Američania vytlačili indiánov z ich území. Tiež to znamenalo jasný postoj voči spoločnosti, to isté, ako vztýčený prostredník. O propagáciu sa najviac zaslúžila britská kapela The Exploited, ktorí majú „vysmiatu lebku s čírom“ dokonca v znaku. Aj keď nie každý punkáč musí mať na hlave číro, pre skalných je to nevyhnutnosť. V posledných rokoch sa prekvapivo opäť dostáva tento účes do módy, aj keď v omnoho menšej a elegantnejšej forme.

Príklady: Exploited a všetci „ostrí punkáči“, Robie Williams, David Beckham, Travis Fran Healey...

 

 

 

14. Od náušníc k „Princovi Albertovi“

 

Piercing je spojený už s najrôznejšími starovekými kultúrami. Egyptskí faraóni si takto zdobili pupok, rímski vojaci bradavky, aby dokázali svoju odvahu, Mayovia si prepichovali jazyk pri duchovných obradoch, prepichnuté uši (tzv. tunel) bol charakteristický pre vládnucu vrstvu u Polynézanov a viktoriánska šľachta si takto skrášľovala dokonca genitálie (tzv. Princ Albert). V modernej dobe sa z piercingu stala móda až v 90s. Dovtedy sa k niečomu takému odhodlali len najväčší freakovia. Dnes je to väčšinou tak bežná vec, nad ktorou sa prestávajú pozastavovať dokonca aj rodičia.

Príklady: Prodigy, Linkin Park, Dave Gahan, Björk, Lenny Krawitz...

 

 

 

15. Froté na čele

 

Ďalším dosť zvláštnym módnym doplnkom 80. rokov sú čelenky a potítka. Mládež si myslela, že ak budú nosiť tieto nechutné froté podivnosti, tak im to dodá svieži a športový vzhľad. Celý trend odštartovala pravdepodobne opäť Jane Fonda, ktorá rozbehla v 80. rokoch svoje americké „Cvičme v rytme“ v televízii. Nasledoval ju takmer celý svet. Stala sa vzorom hlavne pre ženy; pre mužov bol čelenkovým hrdinom Mark Knopfler z Dire Straits, ktorý bez svojej ozdoby hlavy nezahral ani C-dur.

Príklady: Dire Straits, Peter Nagy, Kylie Minogue, Lars Ulrich a bubeníci všeobecne

 

 

16. Minisukňa

 

Boli hitom roku 1966 a o tom, kto je ich tvorcom sa vedú spory. Najčastejšie je ich vytvorenie pripisované návrhárke Mary Quant. Od tej doby bola taká krátka sukňa neprípustná a ešte pár rokov po svojom vzniku bola jej dĺžka limitovaná (v NY maximálne 13cm nad kolená, v Londýne maximálne 20cm nad kolená). „Puritánska spoločnosť“ nakoniec akceptovala povesť minisukne v roku 1968, kedy si jednu obliekla i všetkými milovaná Jackie Kenedyová na svoju svadbu s Aristotelom Onassisom .

Príklady: takmer všetky ženy; snáď okrem Montserrat Caballe:-)

 

 

 

17. Flanelka

 

Flanelové košele, to je v prvom rade grunge. Grunge býva svojím postojom k móde prirovnávané k punku. Je tu však jeden zásadný rozdiel. Zatiaľ, čo punks sa snažili čo najviac odlíšiť, grungeri sa snažili vyzerať čo najobyčajnejšie. Preto tie neupravené dlhé vlasy, roztrhané džíny, martensky a hlavne flaneová košeľa à la drevorubač z Quebecu. Čo sa týka samotných flaneliek, oficiálne ich ako prvá začala vyrábať americká firma Pendleton v roku 1924. Ich výrobok sa tešil veľkej popularite a v 60. rokoch bola dokonca hitom skladba od The Majorettes „White Levi’s, tenis shoes, surfin’ hat and a big plaid Pendleton shirt“. Samotní grungeri však dávali prednosť lacnejším, neznačkovým, skôr pracovným flanelkám.

Príklady: Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden, americkí vodiči kamiónov...

 

 

18. Duch Havaja

 

Kto by to bol povedal, že slávne havajské košele vznikli skutočne na Havaji (na rozdiel od španielskych vtáčkov, ktoré majú so Španielskom spoločné akurát meno). Vznikli síce kombináciou japonskej látky, filipínskeho designu, čínskeho spôsobu farbenia a klasickej košele s golierom, ale o ich neskoršiu popularitu sa postaral havajský rodák Ellery Chun. V 30. rokoch si v Honolulu založil obchod King-Smith Clothiers zameraný práve na havajské košele. Jeho cieľom bolo vytvoriť príjemne nositeľné oblečenie pre prichádzajúcich kolonizátorov a turistov, ktoré by zároveň vyjadrovalo ducha Havaja. Skutočným hitom módy sa stali v 50. rokoch a od tej doby sa držia na výslní.

Príklady: Beach Boys, RHCP, Fatboy Slim, Johny Depp a Benicio Del Toro (Strach a hnus v Las Vegas)...

 

 

19. Kožené nohavice

 

Originálne pochádzajú z Nemecka. Ide o tradičný odev alpských usadlíkov datovaný zhruba do obdobia rokoka. Nemci sa ešte stále vyžívajú v ich nosení, hlavne v ich skrátenej verzii, doplnenými trakmi a klobúkom – tyrolákom. Uvažuje sa, že kožené nohavice uviedol do sveta práve bavorský rodák Levi Strauss. ktorý v 19.storočí emigroval do Ameriky a dal svetu legendárne levisky. Mládež si kožené nohavice zamilovala hlavne v rock’n’rolových 50. rokoch. Aj napríklad Beatles spomínali, že ich najväčším pubertálnym snom bolo zohnať rovnaké kožené nohavice, aké nosil Elvis. Postupom času sa stali skôr výsadov drsných a temných rockerov...

Príklady: Elvis, mladí Beatles, hard rockers, Depeche Mode, Bono, ale aj dôstojníci SS či Braňo Mojsej

 

 

20. Tatoo

 

Slovo „tatoo“ pochádza z tahitského „tatau“, čo znamená „označkovať sa“. Najstaršie dôkazy o tetovaní možno nájsť už na múmiách v starovekom Egypte. Používali ho aj v Polynézii a Ázii, ako určujúce znaky postavenia v spoločnosti a starí Gréci, u ktorých slúžilo na identifikáciu špehov. Postupom času sa tetovanie začalo šíriť aj v Európe, vďaka Normanom, neskôr vďaka britským námorníkom. V roku 1891 si Američan Samuel O’Riley nechal patentovať prvý elektrický stroj na tetovanie. Ako sa však civilizácia rozvíjala, mať tetovanie si priali čoraz „menej ctihodní občania“. Ešte na začiatku 60. rokov sa o tetovaní rozprávali mýty – kto mal kérku, bol podozrivý (každý potetovaný bol považovaný za bývalého väzňa). Ale s postupnou premenou spoločnosti prišlo tetovanie do módy. Jedným z tých, ktorí sú tomu na vine je Američan Lyle Tuttle, slávny tatér Janis Joplin a ďalších celebrít. V súčasnosti je tento módny doplnok úplne bežnou vecou, o čom svedčí aj to, že sa na trhu objavila aj potetovaná Barbie:-)

Príklady: Ozzy Osbourne, Jon Bon Jovi, Dolores O’Riordan, Cyndi Lauper, RHCP...

 

 

 

21. Rozdraté „plesnivé“ rifle

 

Ďalšia pekelná záležitosť z 80s. Módnym návrhárom pripadalo, že klasické džíny sú už zúfalo nudné a tak prišli s inováciami, ktorých sa ľudia hneď chytili. A keďže po domácky odfarbiť, či roztrhať nohavice nebol až taký problém, vznikli tak omnoho horšie kreácie. Čo vám asi tak môže vzniknúť, keď v túžbe po štýlových rifliach namočíte svoje džíny do Sava. Zatiaľ čo „plesnivé“ rifle prežili našťastie len niekoľko rokov, roztrhané kolená a ďalšie formy estetickej úpravy nohavíc prežívajú dodnes.

Príklady: Nirvana, Sagvan Tofi, The Strokes, George Michael...

 

 

22. Kožúšky

 

Možno ste si mysleli, že tento súčasný párty fenomén, teda mládež s rôznymi podivnými chlpatými návlekmi, sú pevne spätí s tanečnou klubovou scénou. Nie je tomu tak. Za ich predchodcov môžeme označiť tzv. Leg-warmers (lýtkové návleky), ktoré boli populárne na začiatku 80. rokov. Vtedy ešte neboli chlpaté, mali čisto športový design a od počiatku boli spojené hlavne s tancom. Významný podiel na popularizácii mal film režiséra Alana Parkera „Fame“ a muzikál „Flash Dance“. Aj preto v 80. rokoch človek nemohol sám seba považovať za tanečníka a nemať na sebe túto šialenosť. Táto móda nevydržala dlhšie, ako do 1985, ale vtedy ešte nikto netušil, že sa o dekádu neskôr návleky vrátia v rôznych variáciách od fluorescenčných farieb, po strakatý kravský vzor.

Príklady: Jennifer Beals vo Flash dance, baletky, disco-freaks, party girls (bohužiaľ občas aj boys)

 

 

 

23. Do treniek!

 

Medzi hiphopermi to pravdepodobne slúži ako znak mužnosti – spustené XXL nohavice a trenky vytiahnuté do tej miery, aby bolo vidno ich značkové logo. Celá táto zvláštna móda vznikla pravdepodobne v roku 1992, kedy firma Calvin Klein rozbehla reklamnú kampaň na svoje spodné prádlo, ktoré presne týmto spôsobom prezentoval herec a bývalý raper Mark Wahlberg aka Marky Mark. Vytiahnuté spodné prádlo ostalo IN dodnes, na rozdiel napríklad od nohavíc nosených naopak, s čím prišli v tom istom roku Kris Kross.

Príklady: Eminem, 50 cent... proste hiphoperi

 

 

 

24. Pyramidky a ďalší kovošrot

 

Bez týchto doplnkov by pravoverný metalista nikdy nevyliezol na ulicu. Kovové ozdoby v kombinácii s kožou a dlhými vlasmi zrejme dodávajú majiteľovi pocit drsnosti a nekompromisnosti. Celú módu odštartovali Judas Priest, ktorí sú právom považovaní za jedných z otcov heavy metalu. Čiastočne sa pritom inšpirovali aj punkovou módou, kde boli cvočky tiež v značnej obľube, no pridali k tomu ešte kovové hroty. Časom sa medzi metalistami udomácnili tzv. pyramidky – cvočky pyramídového tvaru. To všetko sa dialo na prelome 70. a 80. rokov. Vtedy teda vznikla táto roky nemenná a dôsledne dodržovaná „metalová uniforma“, vďaka čomu by sa v šatniach na metalových koncertoch bez problémov mohol namiesto vešiakov uživiť jeden veľký elektromagnet:-)

Príklady: Judas Priest, Iron Maiden, Venom, Arakain...

 

 

25. Hodinky na topánke

 

Aj keď to vyzerá ako úlet, aj hodinky pripnuté na topánkach boli jeden čas veľkou módou. Môžu za to Bros, dnes už skoro zabudnuté britské trio, sláviace úspechy na konci 80. rokov. Všetci ich fanúšikovia dodržovali striktnú „brosácku uniformu“, ktorá sa okrem hodiniek na mohutných čiernych poltopánkach vyznačovala roztrhanými a vybielenými džínsami, slnečnými okuliarmi à la Top Gun a čiernou bundou s nápisom Bros na chrbte.

Príklady: Bros a ich fanúšikovia

 



Prístupov 62260
Kvalita článku
(100%) hlasov 5

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
World history according to facebook
[ 6.7.2012] (príspevkov 3)
Príbehová línia Elder Scrolls univerza
[ 27.6.2012] (príspevkov 3)
História Drum & Bass - Obdobie po roku 2...
[ 25.6.2012] (príspevkov 6)
História Drum & Bass - obdobie do roku 2...
[ 14.3.2011] (príspevkov 3)
My walls
[ 23.8.2010] (príspevkov 16)
Čaj
[ 16.10.2008] (príspevkov 0)
Cocktail made in Czechoslovakia
[ 16.10.2008] (príspevkov 0)
Móda vs. hudba
[ 13.7.2008] (príspevkov 5)
Starcraft - História Protoss
[ 7.5.2007] (príspevkov 2)
Starcraft - Zergská história
[ 7.5.2007] (príspevkov 0)